ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

FONTOS TUDNI - Adóváltozások 2017 - 3. rész: KATA

2017. január 02. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Partnereim, Barátaim és Ismerőseim!

 

2017-ben sok év változatlansága után hozzányúltak az egyik legkedvezőbb adózáshoz a KATA-hoz. Az adóalanyok köre nem változott ugyanúgy egyéni vállalkozók, Bt.-k választhatják!

Egyéni vállalkozóknál a KATA az egyéni vállalkozó járulékait és a Személyi Jövedelemadót, míg Bt-nél a Társasági adót és a beltag járulékait váltotta és váltja ki.

A KATA a tévhitekkel ellentétben nem váltotta és nem váltja ki az ÁFÁ-t. Arról külön nyilatkozni kell.

Változások:

 

  • 2016 December 31-ig az alanyi áfa mentesség értékhatárával megegyezően 6 millió forint volt az értékhatára. Az ezt meghaladó rész 40 %-al adózott + ÁFA körössé is vált. 2017 Január 1-től az értékhatár ketté vált. A KATA mértéke 6 millióról 12 millióra emelkedett, de az alanyi áfa mentesség határa csak 8 millió Forint lett. Aki, tehát 8 millió forint felett KATA-zik biztosan bevételei után áfát fog fizetni. A 12 millió forint feletti rész sem jelent kizárást a KATA-ból csak a 40 %-os büntető adót. ====> Itt a vállalkozóknál a kedvezőbb (áfa mentes) adózás miatt a 8 millióra való figyelést javasolnám.
  • 2016 December 31-ig ha valaki kilépett a KATA-ból vagy valakit kicsaptak, akkor 24 hónapig nem térhetet vissza. 2017 Január 1-től ha valakit kicsapnak a KATA-ból vagy kilép onnan akkor 12 hónap után visszaléphet.
  • 2016 Júniusától az összes adóalapot növelő bevételbe nem számít bele a költségek fedezetére kapott vissza nem térítendő támogatás. Előtte ez része volt.
  • Ha a Kisadózó vállalkozás a KATA-ba töltött utolsó napon még a kiállított árbevétel számla ellenértékét nem kapta meg, akkor is a KATA-s időszakba számít és a bevétel napja a kifizetetlenség ellenére a KATA-ba töltött utolsó nap.
  • Nem főállású a kisadózó, ha egyidejűleg nevelőszülői jogviszonyban is áll.
  • Ingatlan-bérbeadás esetében a kisadozó vállalkozás a bevétel megszerzését követő 15 napon belül köteles bejelenteni az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel megszerzésének időpontját. ====> Ez alapján az adóhatóság megszűntetheti a KATA adóalanyiságot, mert a paragrafusokban ott van felsorolva.
  • Ha a bevételi nyilatkozat szerint Kisadózó vállalkozás adott évben nem ért el bevételt, mert például szüneteltette a vállalkozást, akkor az adóhatóság részére nem állíthat ki jövedelemigazolást, illetve nem igazol jövedelmet.

Változatlan:

  • Nem főállású kisadózó adómértéke 25.000 Ft / hó
  • Főállású kisadózó adómértéke: 50.000 Ft / hó
  • lehet kérni emelt szintű kisadózást is ennek mértéke 75.000 Ft / hó
  • Iparűzési adó fizethető 80 %-os adóalap mértékében, normál iparűzési adó szerint és 50.000 Ft-os fix mértékben is. Ez az adózó választása.

A KIVA-ról azért nem írok külön, mert nekem egyetlen KIVA-s vállalkozást folytató partnerem sincs és nem is ajánlom senkinek sem! Remélem ebben az egyre több embert érintő adózási kérdésben tudtam segíteni!

Ami még fontos az az, hogy KATA-sként senki se egy partnernek számlázzon egy adott évben, hanem egynél mindenképpen többnek. Ellenkező esetben a dolgokat a NAV bújtatott munkaviszonynak minősítheti, ami nem túl szerencsés.

Üdvözlettel:
Csizek Csaba
könyvelő

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://acsibucka.blog.hu/api/trackback/id/tr1212092703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása