ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

FONTOS TUDNI - Adóváltozások 2019 - 1. rész: ÁFA

2019. január 10. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Partnereim, Barátaim és Ismerőseim!
A 2019-es év ismételten számtalan adójogszabály változást hozott, amely nagyon sok mindenkit érint! De talán ez az utóbbi évek legnagyobb változás csomagja! Hasonlóan az előző évekhez idén is adónemenként igyekszem kielemezni a változásokat, hogy minél inkább áttekinthető, visszakereshető és nyomon követhető legyen! Mint minden évben az első adónem melyet részletese kielemzek az az ÁFA!

Fontos változás az ÁFA vonatkozásában az Alanyi adómentesség határának felemelése 8 millió Forintról 12 millió Forintra. Így 2019-ben csak az az Alanyi adómentességet választó adózó válik áfássá, aki ezt az összeget vagy időarányosan ezt az összeget meghaladja árbevételének tekintetében! Ez a legkedvezőbb a KATA adózás hatálya alá tartozó adózóknak, de tévhit hogy a KATA határát emelték fel 8 millióról 12 millió Forintra. A KATA határa ugyanis eddig is 12 millió Forint volt, de eddig 3 sávos volt. Így:

2018-ban:
  • 0 Ft  - 8.000 e Ft árbevétel esetén a KATA adóalany KATA-s volt és ha adómentességet választott, akkor alanyi adómentes is, így az áfával nem kellett foglalkozni.
  • 8.001 e Ft-tól 12.000 e Ft árbevétel  esetében az alanyi adómentességet választó KATA-s adózó KATA-s volt, de áfát kellett fizetnie, mert az alanyi adómentesség határát átlépte.
  • 12.001 e Ft-tól KATA-s maradt az adózó és Áfát is kellett fizetnie, de a 12 millió forintot meghaladó összeget 40 %-os büntető adó is terhelte.

2019-től:

  • 0 Ft  - 12.000 e Ft árbevétel esetén a KATA adóalany KATA-s és ha adómentességet választott, akkor alanyi adómentes is, így az áfával nem kell foglalkozni.
  • 12.001 e Ft-tól KATA-s marad az adózó és Áfát is kellett fizetnie, de a 12 millió forintot meghaladó összeget 40 %-os büntető adó is terheli.

Az alanyi adómentesség értékhatárának emelése esetén fontos kritérium, hogy aki azért lett volna áfás 2019-ben, mert korábban a 8 millió forint értékhatárt meghaladta az akkor is választhatja 2019-re az alanyi adómentességet, ha a 2 év áfás korszak nem telt le! (Ugye, aki túllépte az alanyi mentesség határát áfás lett és két évig nem léphetett vissza az alanyi adómentesség hatálya alá).

2018-ról 2019-re 5 %-ról 27 %-ra emelkedett az új építési lakóingatlanok áfája. Persze van egy átmeneti szabályozás mely szerint az építési engedélyhez kötött lakóingatlan esetén, ha a végleges építési engedély 2018 november 1 előtti vagy a környezetátalakításról és védelemről szóló törvény szerinti engedély 2018 november 1 előtti, akkor még lehet 5 %-osan számlázni, ha az ingatlant 2023 december 31-éig bezárólag értékesítik. Itt szeretném ugyanakkor megjegyezni, hogy ez egy kényes ügy annak okán, mert az áfa teljesítési dátum szerint van megállapítva, bevallva és befizetve is! Véleményem szerint a NAV gyakorlat a szabályozást felül fogja írni és azt fogja mondani, ha igazolhatóan a teljesítés 2020 január 1-ét követő, akkor 27 %-osan kiállítandó a számla! Ez jelen pillanatban szakmai berkekben komoly vita és én is óvatosan bánnék vele!

2018-ról 2019-re 18 %-ról 5 %-ra csökken az ESL és az UHT tejek áfája.

Utazási és utazás szervező irodák esetében fontos, hogy 2020 január 1-től megszűnik az utas fogalma az áfa törvény szerint. Az utazás szervezésre vonatkozó különös szabályt kell alkalmazni akkor is, ha az utazás szervezési szolgáltatást olyan adóalanynak értékesítik, aki / amely azt tovább értékesíti.

Mindazoknak, akik pénzforgalmi szemléletű áfát azért szeretnének választani, mert az alanyi adómentesség határát átlépték jó hír, hogy 2019 január 1-től ők is választhatnak pénzforgalmi szemléletű áfát. A pénzforgalmi szemléletű áfa nagyon durva lényege az, hogy akkor lehet levonni az áfát és akkor kell megfizetni az áfát, ha az pénzügyileg teljesül.

Fordított adózás:

  • 2022 június 30-ig továbbra is az Áfa törvény 142 § alapján fordítottan adózik a mezőgazdasági és acélipari termékek értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (átruházási egység) átruházása. Ugyanakkor jelentési kötelezettség van!
  • 2021 január 1-től megszűnik a fordított adózása annak a fajta munkaerő-kölcsönzésnek,  kirendelésnek és személyzet rendelkezésre bocsátásának, amely nem az Áfa törvény 10 § d) pontja szerinti (azaz építési -szerelési munkával létrehozott, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak) ingatlanátadáshoz, vagy szolgáltatásnyújtásnak minősülő olyan szerelési vagy egyéb munkához, szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódik, amely nem építési engedély köteles. Ugyanakkor maga a munkaerő-kölcsönzés, -kirendelés és személyzet rendelkezésre bocsátása továbbra is fordított áfás.
  • Az iskola szövetkezetek és közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek szolgáltatás nyújtása során sem lesz alkalmazható  2021 január 1-től a fordított adózás!

Akinek ezentúl kérdése van a fordított áfázás működésével és lényegével kapcsolatban annak szívesen állok rendelkezésére!

Új és egyben érdekes előírás 2019 január 1-től a személygépkocsi bérbevételének áfája! A szabályozás szerint az áfa 50 %-a igazolás nélkül is levonható! Ennél nagyobb arány csak akkor, ha tételes igazolás (például útnyilvántartás) van arról, hogy mi minősült magáncélú útnak és mi nem!

2019 január 1-től közérdekből adómentesnek minősül minden olyan szolgáltatásnyújtás, amely az emberi vér, szövet, anyatej értékesítésével és emberi szerv adományozásához kapcsolódik, de közvetlenül. (Itt jegyezném meg, hogy ilyenre ne legyen szükség vagy minél kevesebb embernek legyen szüksége).

2019 január 1-től szintén adómentesnek minősül az export fuvar, a szolgáltatást (például fuvarozás) közvetlenül azon személy számára nyújtják, aki/amely a termékexportot vagy a vámeljárás alá tartozó termékkel az értékesítést megvalósítja.

Fennmaradt a vendéglátóipar kissé fura szabályozása! 2018 január 1-től volt az a fura szabályozás, mely szerint a helyben készült és elfogyasztott ételek, italok 5 %-osak, míg bármi ami elviteles az 27 %. Ha ugyanakkor a vevő meggondolja magát, akkor az értékesítésnél a vevő eredeti szándéka a mérvadó! (Mire kérte először)


Remélem tudtam segíteni! Speciálisabb esetekről, ami csak egy-egy partneremet érinti külön névre szóló értesítőt fogok küldeni!

Üdvözlettel:
Csizek Csaba
könyvelő

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://acsibucka.blog.hu/api/trackback/id/tr2914552584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása