ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

FONTOS TUDNI - Adóváltozások 2017 - 4. rész: ÁFA

2017. január 10. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Partnereim, Barátaim és Ismerőseim!

Tovább folytatva az adóváltozásokkal kapcsolatos tájékoztatókat egy olyan adónemet mutatok be jelen részembe, amely minden embert vagy így vagy úgy, de érint! Ez az adónem az Általános Forgalmi Adó, azaz az ÁFA!

2017-ben az ÁFA tekintetében rengeteg változás jött el és persze ebben az adónemben is van olyan, ami nem változott meg!

Az alanyi adómentesség értékhatára azonban az egyik, amely a változások része. A 2016-os 6 millió forintról 2017 január 1-től 8 millió forintra emelkedett! Választási lehetősége akkor áll fenn a 2016-os évben ténylegesen, a 2017-es évben várhatóan a 8 millió forintot nem haladja meg. A választási lehetőséget az a tény, hogy esetleg a vállalkozás a 2015-ös évben az akkori értékhatárt, azaz a 6 millió forintot meghaladta nem befolyásolja, ha abban az évben is a 8 millió forintot nem érte el.


Ha véletlenül eléri bár nyilván, akik az alanyi adómentességet választották, azért erre figyelnek az ÁFA alá azonnal be kell jelentkezni!

Azok, akik ÁFA körbe tartoznak és abban is maradnak az ÁFA törvény szerint 3 fajta adómértékkel szembesülnek! A 27 %-al, a 18 %-al és az 5%-el.


2017 január 1-től 5 %-os körbe tartozik

  • A baromfi élelmezésre alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva.
  • Madártojás héjában, frissen
  • Tej: Ezt úgy sorolja fel, hogy tej, tejszín vagy más tej, tejszín nem sűrítve, nem édesítve max. 1 %; 1,1 - 3 % ; 3,1 - 6 % zsírtartalommal max. 2 literes kiszerelésben vagy afelett. /Minden más kiszerelés a tejkategóriában vagy magasabb zsírtartalom már a régi kategóriába tartozik, tehát 18 %/  (5%-os tehát a friss tej, 18 %-os az ESL és az UHT tej)

2017 január 1-től 18 %-os körbe tartozik, majd 2018 január 1-től 5 %-os körbe kerül:

  • Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkohol tartalmú italforgalom. (Étkezőhelyi vendéglátás: Ez a szakágazat magában foglalja a fogyasztók kiszolgálását étellel úgy, hogy felszolgálják nekik, mialatt ők ülnek, vagy a fogyasztók kiszolgálják saját magukat a kitett ételekből (svédasztal), vagy elfogyasztják a kész ételt az adott helyiségben, vagy elviszik onnan, vagy akár kiszállíttatják. Idetartozik még az ételek elkészítése és felszolgálása azonnali közvetlen fogyasztásra motoros vagy nem motoros járműből, vagy élelmiszer-szállító kocsiból.
  • Ebbe a szakágazatba tartozó szolgáltatás helye:
    - az étterem
    - az önkiszolgáló étterem
    - a gyorsétterem
    - a pizzaszállító
    - az előre elkészített és csomagolt ételek elfogyasztására alkalmas étkezőhely
    - a fagylaltos kocsi
    - a mozgó élelmiszer-szállító
    - az ételkészítő piaci bódé
    - a közlekedési eszközben működő étterem, bár, ha elkülönült egységként üzemel

    Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
    - az ételek kiskereskedelmi értékesítése automatán keresztül , lásd: 4799
    - a koncesszióval működő kedvezményes étkeztetés (közétkeztetés), lásd: 5629 )

2017 január 1-től 18 %-os körbe tartozik

  • Internet-hozzáférési szolgáltatás

Az Áfa törvény szerint 2017 január 1-től változó további előírások:

  • Ha a számlán lévő áfatartalom meghaladja a 100.000 Ft-ot, akkor a vevő adószámát a kiállított számlán fel kell tüntetni.
  • A krómhulladék és törmellék, illetve a vanádiumhulladék és törmelék értékesítésére a fordított adózás szabályait kell alkalmazni.

Az Áfa törvény szerint 2016-ban megváltozott előírások vagy az ami szintén fontos, de nem változott:

  • Új ingatlan: 2016-tól: Az egyszerű bejelentés alapján felépített ingatlan akkor minősül újnak, ha a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kibocsátása és az ingatlan építése között még nem telt el 2 év. Korábban és ez nem változott új ingatlannak minősült az is, amelynek rendeltetésszerű használata még nem történt meg vagy ha megtörtént, akkor az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az ingatlan értékesítése között nem telt el két év. (Ez azért fontos, mert a törvény szerint  ha ilyen ingatlannal rendelkezem és ez többlakásos ingatlan része 150 négyzetmétert, egy lakásos ingatlannál a 300 négyzetmétert meg nem haladó esetben 5 %-os Áfa kulccsal adózok).
  • Fordított adózás: 2016-tól: Fordított adózás alá tartozik az olyan ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására irányuló építési-szerelési vagy egyéb szerelési munkát megvalósító szolgáltatás nyújtás, mely esetében az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása egyszerű bejelentéshez kötött. Korábban és ez nem változott Fordított adózás alá tartozik az ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására irányuló építési-szerelési vagy egyéb szerelési munkát megvalósító szolgáltatás nyújtás, amely vonatkozásában az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása építésihatóságengedély-köteles és építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött.
  • Arányosított áfa: Korábban is megvolt és nem változott: Olyan adózok alkalmazhatják, akik tárgyában mentes tevékenységet is folytatnak és olyat is, amely pedig áfa köteles. Az olyan költségek esetében, amelyekről egyértelműen nem dönthető el, hogy mely árbevétel szerzéshez (tehát az áfás vagy az áfa menteshez) kapcsolódnak (pl.: telefonszámla) az adómentes és az adóköteles árbevétel arányában vonható le az áfa.

NEM KIZÁRÓLAG CSAK AZ ÁFÁHOZ TARTOZIK, DE FONTOS TUDNI:

  • Csak olyan számlát fogadhatok el, amelyen pontosan szerepel a vállalkozásom neve, címe és adószáma.
  • Csak olyan számlát számolhatok el, amelyben el tudom mondani és megtudom mutatni miért céges érdek!

ÁFA HATÁRIDŐK:

  • Havi áfásoknak minden hónapot követő 20-a
  • Negyedéves áfásoknak minden negyedévet követő 20-a
  • Éves áfásoknak minden évet követő február 25-e

 

Az, hogy az áfa körösök közül 2017-ben ki minek minősül és mire figyeljen oda, milyen értékhatárokra azt hamarosan és partnerenként megfogom küldeni!

Remélem egy kicsit segíteni tudtam!

Üdvözlettel:

Csizek Csaba
könyvelő

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://acsibucka.blog.hu/api/trackback/id/tr6512114705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása