ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

ÁCSI Bucka Group Kft. - Könyvelő iroda

FONTOS TUDNI - Adóváltozások 2017 - 2. rész: SZJA és bevallása

2017. január 02. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Partnereim, Barátaim és Ismerőseim!

A 2017-es év a Személyi Jövedelemadó tekintetében is változásokat hoz. Bár az adó mértéke 15 % marad.

Első és legfontosabb része, hogy a NAV 2017 január 1-től mindenkire vonatkozólag közzé tesz egy adóbevallás tervezetet. Ezt a bevallás tervezetet mindenképpen érdemes áttekinteni és ha rendben van, akkor elfogadni. De:

  • Aki évközben nem érvényesített családi adókedvezményt, első házas kedvezményt az biztos, hogy módosítatni fogja a bevallását egy könyvelővel, hogy érvényesíteni tudja.
  • Aki ingatlant adott el az biztosan módosítatni fogja a bevallását.
  • Aki egyéni vállalkozói, őstermelői tevékenységet folytatott az is biztosan a bevallását könyvelővel fogja elvégeztetni.
  • Akinek olyan jövedelme volt évközben, amely nem bérjövedelem és korábban senki se vallotta be utána annak is biztosan a bevallást módosíttatnia kell.

 

Aki azonban egy helyen dolgozott 2016-ban, minden kedvezményt érvényesített is és nem volt külön adózó egyéb jövedelme, továbbá nem egyéni vállalkozó annak és ilyenből sok van a NAV megállapítása biztosan jó lesz!

 

Ezekre, tehát érdemes odafigyelni.

 

Fontos ugyanakkor, hogy a NAV az 1%-okról, tehát az egyházi és társadalmi szervezeti 1 %-okról nem rendelkezik helyettünk! Ezt még az őáltala meghatározott, kiszámolt és kikalkulált bevallás esetében is meg kell tennünk.

 

Fontos 2017-es további változások SZJA témakörben:

 

Új fajta nyilatkozatot kell kitölteni a 2017-es évre, melyet mint az adóváltozásokról szóló első részben is írtam hamarosan megküldök!

 

Változtak ugyanakkor a családi adókedvezményre vonatkozó előírások:

 

  • A családjukban két eltartottat nevelő gyermekek kedvezménye kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként adóban kifejezve 2.500 Ft-tal nő. E jogosultak az összevont adóalapjukat havi 100 ezer forinttal csökkenthetik.
  • A nagykorúvá váló, a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (pl.: gyámság alá helyezett gyermek) családi kedvezményét az elhunyt szülője testvérének is átadhatja.
  • Eltartottnak minősül az a személy is, aki családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető lenne, még akkor is ha a kedvezményezett eltartott után nem családi pótlékot állapítanak meg (hanem például rokkantsági járadékot), vagy családi pótlékot nem állapítanak meg (pl.: felsőoktatási intézményben tanuló gyermek), vagy a családi kedvezmény összegét a gyermek száma nem befolyásolja (pl.: tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek)
  • A családi kedvezményt érvényesítő magánszemélyeknek a születés után nem kell j nyilatkozatot tenni a családi adókedvezményre vonatkozóan a munkáltató felé, hanem az automatikusan megy tovább.
  • A családi adókedvezmény érvényesítését a házastárs munkáltatójának 2017 január 1-től nem kell lenyilatkozni. 
  • 2017 január 1-től a felváltva gondozott gyermek esetében nem kell már bírósági döntés a családi adókedvezmény érvényesítésére, hanem elég a szülők megállapodása is.

Első házas kedvezmény:

  • A házasságkötéstől számított 24 hónapig érvényesíthető függetlenül attól, hogy a magánszemély ezt követően és gyermekre tekintettel családi adókedvezményt igénybe vesz-e vagy se.
  • Az átmeneti rendelkezés miatt ezt a szabályt a 2014 december 31-ét követően megkötött házasságok esetében is lehet alkalmazni. Ezt azt jelenti, hogy a 2015-ös évre is! Ebben az esetben önellenőrizni kell a bevallást. FONTOS tudni azonban, hogy az önellenőrzés esetében garantált az adóhatósági ellenőrzés.

Első házas kedvezményről tudni kell, hogy akkor érvényesíthető, ha a házastársak közül legalább az egyik fél első házasságát köti. Az igénybe vehető keret házassági közösségenként maximum 33.335 Ft. Hogy ezt csak egy vagy másik fél, esetleg megosztva érvényesítik azt ők döntik el.

Vannak még egyéb változások is, de azok annyira egyediek, hogy akiket érint azokat tájékoztatom egyenként.

 

Üdvözlettel:
Csizek Csaba
könyvelő

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://acsibucka.blog.hu/api/trackback/id/tr912090671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása